Børn bør ikke bekymre sig om deres forældre

Vi blev bedt om at udvikle en kampagne, som kan skabe debat omkring trafiksikkerhed direkte i hjertet af målgruppen, og som formår at give stof til efterrationalisering. Børn har en umiddelbar, uskyldig og uspoleret logik og anskuelse af verden, og de siger ting direkte og uden omsvøb. Derfor bad vi børn i 1. og 2. klasse om at skrive breve til deres forældre. I brevene kommer børnene med gode råd til, hvordan forældrene kan køre mere sikkert i trafikken og ikke mindst fortæller børnene med egne ord, hvorfor forældrene skal køre sikkert. Det er der kommet en rørende kampagnefilm ud af, hvor børnene læser brevene op for deres forældre. Her fortæller de om den utryghed, de føler, når forældre er uopmærksomme i trafikken. Deres hudløst ærlige udsagn og bekymring skabte et emotionelt greb, som bed sig fast i samvittigheden og som, uden at føre skræmmekampagne, skabte refleksion over egen adfærd i trafikken. 

Kampagnen, som er udviklet for de syd- og sønderjyske kommuner, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Børneulykkesfonden, sætter fokus på den uro, børn ofte sidder med som medpassager og skarp observatør af, hvad deres forældre laver, når de kører bil. Uopmærksomhed i trafikken er nemlig fortsat den største årsag til ulykker i trafikken, og vores børn er de bedste vidner. Som et led i kampagnen inviteres alle skolebørn på 1. og 2. årgang i regionen til at skrive breve til deres forældre. I brevene kommer børnene med gode råd til, hvordan forældrene kan køre mere sikkert i trafikken og ikke mindst fortælle med egne ord foran kameraet, hvorfor forældrene skal køre sikkert. 

Film

Filmen bruger et af de stærkeste virkemidler, som alle forældre kender til – nemlig de små sandhedsvidner på bagsædet. Forældrene konfronteres for rullende kameraer, mens børnene prikker til den dårlige samvittighed, som vi alle genkender fra trafikken.
Play

Kampagnetal

269980
Nåede personer
135613
Videovisninger
30726
Klik på opslag
Børnene på bagsæderne i bilen opfatter mere end vi tror, og er klar over at det eksempelvis er forkert at bruge håndholdt telefon eller drikke alkohol, når man kører bil. Det er særligt mobiltelefonen, som børnene er opmærksomme på, og flere af børnene gav da også udtryk for, at de bliver utrygge, eller endda direkte bange for at dø, når mor eller far bruger telefonen under kørslen.
Anders Pedersen, Projekt- og trafiksikkerhedskoordinator i Vejen Kommune